Sernik Makowy

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny,lekki i mało słodki sernik idealny na święta lub niedzielny deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg sera do serników
    5 jajek
    200 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    3 łyżki mąki
    5-6 czubatych łyżek masy makowej z bakaliami

    250 g wiśni mrożonych,wydrylowanych ( nie rozmrażamy ich wcześniej)

    karmel:
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 36 %
    1,5 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ucieramy stopniowo dodając jajka,cukier,wanilię ,mąkę i masę makową. Miksujemy krótko - tylko do połączenia składników.
    Tortownice smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę,na wierzchu układamy wiśnie.Piec ok 1,5 h w 180 stopniach.
    Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Delikatnie opadnie.

    Kiedy zupełnie ostygnie przygotować karmel.Cukier rozpuścić w rondelku,dodać śmietanę i potem masło.Szybko mieszać.
    Polać wierzch sernika i poczekać aż ostygnie. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować