Krucho – makowy sernik gotowany

4.5 (149 ocen)

  • 20 min

Lekko migdałowy sernik umieszczony między pysznymi krucho makowymi plackami. Na górze słodki lukier i skórka pomarańczowa jako przysłowiowa wisienka na torcie. Pyszności na święta i niedzielne popołudnie.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto krucho - makowe:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    250g zimnego masła
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    5 łyżek suchego maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg białego sera (może być z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    200g masła
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 budynie waniliowe
    Aromat migdałowy – kilka kropel
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucho – makowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto krucho - makowe: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Upiec każdą z osobna na jasnozłoty kolor.
  • 2. Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Zimne placki przekładać gorącą masą serową. Wierzch polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować