Zupa serowa z porami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój mąż twierdzi,że to najlepsza zupa jaką w życiu jadł :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    1/4 szkl mąki
    100g masła
    0,7 l bulionu
    1 por
    2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
    pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka

Zupa serowa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
    P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy