Sernik lany

4.84 (167 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Wyśmienity lekki serniczek który znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 2/3 szklanki cukru, 2 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. (zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min)
    Masa: 1 kg twarogu w kubełku, 1 i 3/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki oliwy, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe ewentualnie śmietankowe, 4 żółtka, 2 całe jajka.
Wystaw ocenę:

4.84 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sypkie budynie. W osobnym naczyniu 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy mikserem ze szklanką cukru. Dodajemy do masy serowej, wlewamy mleko i miksujemy. Formę smarujemy tłuszczem wykładamy papierem do pieczenia, wysoko wyklejamy ciastem, wlewamy masę serową. Pieczemy 50 min w 175 stopniach. Z 4 białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15 min.

Porady

Masa będzie wydawała się bardzo wodnista ale nie należy się tym przejmować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować