Piernik lany

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia.Ja osobiście bardzo je lubię i często piekę .Ten piernik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu,dodatkowo jest bardzo wigotny .Im dłużej leży,tym jest lepszy :) Zachęcam do wypróbowania :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki cukru kryształu
    2 przyprawy do piernika
    1 szklanka miodu
    3,5 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 szklanki śmietany 18%
    2-3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ,cukier,przyprawy do piernika i miód rozpuścić na małym ogniu .Odłożyć do wystudzenia.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sobie blachę ( ja mam 35/25 ) lub 2 keksówki i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 3. W miseczce mieszamy mąkę ,sodę i kakao.
  • 4. Do wystudzonego płynu dodajemy wymieszana mąkę,kakao i sodę,żółtka,smietane.Miksujemy .Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką.Pieczemy w 170 stopniach ok 1 godzinę .Po upieczeniu studzimy ,posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować