Zupa porowo-pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna zupa dla osób lubiących por i pomidory

  • 40 min

Składniki:

  • 25 dag masła, 4 średnie jasne końcówki pora, 1 średni ziemniak, 1 cebula, 850 ml bulionu warzywnego, puszka pomidorów z puszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz.

Zupa porowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oraz cebulę drobno kroimy w kostkę. Ziemniaka w większą kostkę. Topimy masło w garnku, następnie wsypujemy cebulę i por. Smażymy przez 5 min, do momentu aż warzywa trochę zmiękną, ale nie zbrązowieją. Mieszamy od czasu do czasu. Dolewamy bulion, dodajemy ziemniaka i gotujemy przez następne 10 min. Dodajemy pomidory i bazylię, dobrze mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy