Sernik kokosowy w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik kokosowy na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • spód:
    150 g daktyli
    100 g herbatników

    masa serowa:
    0,7 kg twarogu sernikowego
    1 szklanka wiórków kokosowych
    3 jajka
    200 g cukru
    3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    polewa czekoladowa:
    150 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kokosowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie wodę wylewamy a daktyle odciskamy.
    Miękkie daktyle przekładamy do blendera i miksujemy dodając pokruszone herbatniki.
    Masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.
  • 2. masa serowa:
    Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy mleko, jajka, cukier,mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z daktyli.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut.
  • 3. polewa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewa.
    Polewą polewamy upieczony i ostudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować