Sernik kawowy

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik o smaku kawy z delikatną polewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka! Rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 1 kg sera białego mielonego
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 6 jajek
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 czekolada biało-czarna kawowa
    • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    Polewa śmietanowa
    • 1 duża śmietana 18% - 360 g
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka kawy mielonej
    • cukierki czekoladowe w kształcie kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i kawą rozpuszczalną, wystudzić.
    • Ser delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
    • Na koniec dodać kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Masa serowa będzie dość płynna.
    • Wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut.
    • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną.
    • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
    • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut.
    • Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem udekorować cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować