Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na puch ze szczyptą soli. Dodać cukier-zmiksować. Żółtka zmiksować z octem dodając do piany. Wymieszaj. Resztę składników dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie łyżką. Gotową masę przelej do blaszki 24x37 wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45min. w 170C. Po upieczeniu nasącz biszkopt sokiem z jagód.
2.Ser zmiel, przełóż do miski. Jagody umyj, zblenderuj z jogurtem. Dodaj do sera. Zmiksuj na gładką masę. Galaretkę rozpuść w niecałej szklance wody-odstaw do lekkiego stężenia. Gotową galaretkę przełóż do masy jagodowej. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopt zostawiając troszkę do dekoracji góry.
3.Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać na masę jagodową.
4.Udekorować i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze