Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kremowy, aromatyczny i delikatny deserek z sezonowymi jagodami. Doskonały także z innymi świeżymi owocami. Zachwyca swym smakiem i wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    9jaj
    9łyżek mąki pszennej
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    1szkl. cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka octu
    szczypta sody

    Poncz:
    sok z jagód

    Masa:
    1kg białego sera
    200g jagód
    1 jogurt naturalny
    1galaretka jagodowa

    Dodatkowo:
    2galaretki jagodowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na puch ze szczyptą soli. Dodać cukier-zmiksować. Żółtka zmiksować z octem dodając do piany. Wymieszaj. Resztę składników dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie łyżką. Gotową masę przelej do blaszki 24x37 wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45min. w 170C. Po upieczeniu nasącz biszkopt sokiem z jagód.
  • 2. Ser zmiel, przełóż do miski. Jagody umyj, zblenderuj z jogurtem. Dodaj do sera. Zmiksuj na gładką masę. Galaretkę rozpuść w niecałej szklance wody-odstaw do lekkiego stężenia. Gotową galaretkę przełóż do masy jagodowej. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopt zostawiając troszkę do dekoracji góry.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać na masę jagodową.
  • 4. Udekorować i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować