Masa:
1 kg serka naturalnego 7,5% tłuszczu (z wiaderka)
800 g tartych jabłek obranych ze skórki (objętościowo – słoik o poj. 1 L)
2/3 szklanki cukru
4 jajka
150 g masła
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
niewielka ilość wody
Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt – jajka rozdzielić na żółtka i białka. Uprzednio schłodzone białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno – cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Na końcu dodać mąkę i krótko zmiksować. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
2.Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i dusić 20 – 25 min. Pod koniec duszenia wsypać imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Masę wystudzić. Następnie dołożyć ser, jajka, cukier, oba opakowania budyniu i całość zmiksować przy pomocy blendera. Wlać stopione i lekko wystudzone masło i ponownie zblendować. Garnek ze zmiksowanymi składnikami umieścić na palniku i podgrzewać, mieszając, aż do zagotowania.
3.Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
4.Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, a następnie dokładnie osączyć i wystudzić.
Do garnka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i chilli. Składniki podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
5.Masę serową obłożyć rodzynkami.
6.Całość polać masą czekoladową. Pozostawić do całkowitego stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze