Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami

0 (0 ocen)

Ciasto iście skrojone wg gustów smakowych moich Bliskich. Delikatny sernik gotowany z lekką kwaskową nutą owoców, na miękkim biszkopcie, polany masą z ciemnej czekolady z dodatkiem rodzynków. Bajeczna rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 kopiasta szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    7 jajek
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    1 kg serka naturalnego 7,5% tłuszczu (z wiaderka)
    800 g tartych jabłek obranych ze skórki (objętościowo – słoik o poj. 1 L)
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    150 g masła
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    niewielka ilość wody

    Polewa:
    2 tabliczki czekolady deserowej 45% kakao (2 x 100 g)
    150 g rodzynków
    1 szklanka śmietanki UHT 30%
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 1. Przygotować biszkopt – jajka rozdzielić na żółtka i białka. Uprzednio schłodzone białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno – cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Na końcu dodać mąkę i krótko zmiksować. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 2. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i dusić 20 – 25 min. Pod koniec duszenia wsypać imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Masę wystudzić. Następnie dołożyć ser, jajka, cukier, oba opakowania budyniu i całość zmiksować przy pomocy blendera. Wlać stopione i lekko wystudzone masło i ponownie zblendować. Garnek ze zmiksowanymi składnikami umieścić na palniku i podgrzewać, mieszając, aż do zagotowania.
  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 3. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 4. Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, a następnie dokładnie osączyć i wystudzić.
    Do garnka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i chilli. Składniki podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 5. Masę serową obłożyć rodzynkami.
  • Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami 6. Całość polać masą czekoladową. Pozostawić do całkowitego stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować