Sernik grysikowy z rodzynkami

  • wyświetlono: 392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tegoroczny hit świąteczny ! Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami .

12932735_835366933257781_492928858541107693_n
  • 1 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

MASA SEROWA:
1,5 kg sera białego
(ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego wiejskiego zmielonego)
1 szkl. cukru
3-4 łyżki cukru waniliowego
(w zależności jak słodki sernik lubicie)
1 szkl. Kaszy manny
250 g masła
8 jajek
2 garści rodzynek

CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej (450g)
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
250 g margaryny (lub masła)
50 g smalcu
5 żółtek
Szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik grysikowy z rodzynkami

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.

    Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 2. SERNIK:
    Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa.

    Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy.

    Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy.
    8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników.

    Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół)
    Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową.

    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.

Porady

*Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
**Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie.
*** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikDeserrodzynkiciastaświętaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z masą grysikową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto orzechowe z masą grysikową

Miodowe placki przełożone gotowaną...

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym...

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...

orzechowiec

Dodane przez: katrinaM24

Miodowy orzechowiec z masą grysikową

Jest to orzechowiec składający...

grysikowe z rabarbarem

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto grysikowe z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i masą...

kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym

Dodane przez: klementynka

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

Kolejne ciasto od którego nie można...

Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik jabłkowy z czekoladą i rodzynkami

Ciasto iście skrojone wg gustów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE