Sernik grysikowy z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Tegoroczny hit świąteczny !
Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami .

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    1,5 kg sera białego
    (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego wiejskiego zmielonego)
    1 szkl. cukru
    3-4 łyżki cukru waniliowego
    (w zależności jak słodki sernik lubicie)
    1 szkl. Kaszy manny
    250 g masła
    8 jajek
    2 garści rodzynek

    CIASTO KRUCHE
    3 szklanki mąki pszennej (450g)
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    250 g margaryny (lub masła)
    50 g smalcu
    5 żółtek
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik grysikowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.

    Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 2. SERNIK:
    Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa.

    Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy.

    Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy.
    8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników.

    Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół)
    Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową.

    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.

Porady

*Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. **Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie. *** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. ****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować