SERNIK GOTOWANY

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jestem studentką, a moją pasją jest gotowanie. Często korzystam ze sprawdzonych, tradycyjnych potraw i ciast mojej mamy. Sernik gotowany jest właśnie jednym z nich.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO: 4,5 szklanki mąki, 15 dag masła, 2-3 jajka, pół szklanki cukru, 4,5 łyżki miodu, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;

    MASA: 1 kg białego sera, 10 dag masła, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jajka, 1 szklanka mleka, 2 budynie śmietankowe;

    POLEWA: 10 dag masła lub margaryny, cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru, 1-2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozłożyć na blasze i piec ok. 10 min w temp 160-180 C.
    2. Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilę pogotować a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając. Na koniec udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.
    3. Masło lub margarynę, cukry i kakao rozpuścić i zagotować. Gotować ok. 10 min do uzyskania gęstej i jednolitej masy.

Porady

Zamiast przekładać ciasto plackami, można przełożyć je również herbatnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować