Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie jest nie tylko łatwe i smaczne, ale do tego tanie!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 główka małej kapusty, 500 g mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, papryka słodka, 3 jajka, 3 łyżki kaszy mannej, 4 łyżki bułki tartej + bułka do panierki, olej, koncentrat pomidorowy, ketchup, woda.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, mięso mielimy, ryż gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony ryż, poszatkowaną kapustę i zmielone mięso łączymy z 3 jajkami, kaszką, bułką tartą i przyprawiamy. Wyrabiamy farsz. Formujemy podłużne kotleciki i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przekładamy do żaroodpornych naczyń. Robimy zalewę: 700 ml wody mieszamy z małym koncentratem pomidorowym i pół szklanki ketchupu. Zalewamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy 35 - 40 min.

Porady

Jeśli ktoś lubi gołąbki na ostro to może dodać ostrą paprykę lub zaostrzyć sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować