Sernik dukana z mlekiem

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik dukana - najlepszy i najprostszy!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500g sera białego w kostkach (chudy)
    5 jajek
    1 budyń waniliowy, lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
    100ml mleka
    słodzik - ok 20 tabletek (stewia, cukier brązowy)
    dowolny aromat - śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik dukana z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z pokruszonym słodzikiem ubić, następnie dodać ser cały czas miksując.
    Gdy masa będzie gładka, dodać aromat, budyń i mleko - miksować jeszcze chwilę.

    Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
    Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę.
    Sernik piec w temperaturze ok 150stopni 80-90 minut.
    Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

    W mniejszej formie bardziej urośnie.
    Można zrezygnować z mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować