Sernik czereśniowy na rabarbarze kisielowym i herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno pokroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.
Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach.
3.Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę (piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie wmieszana łyżką, białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej) i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.
4.Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.
Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.
5.Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze