CREME BRULEE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Creme brulee to wyborny, elegancki deser pochodzący z kuchni francuskiej. Kremowy, z chrupiącą karmelową kołderką. W odróżnieniu od hiszpańskiego' crema catalana ' piecze się go w piekarniku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na 2-3 porcje)
    250 g śmietany kremówki
    3 żółtka
    50 g cukru białego
    szczypta cynamonu lub inne aromaty wg uznania(wanilia, skórka z cytryny, pomarańczy itp.)

    dodatkowo :
    cukier trzcinowy 
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Karmel

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CREME BRULEE 1. W rondelku doprowadzić prawie do wrzenia śmietanę, a następnie wyłaczyć ogień.
  • 2. W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami i cynamonem (do momentu uzyskania puszystej konsystencji (tzw, kogel mogel).
  • CREME BRULEE 3. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzaną śmietanę, i dokładnie połączyć składniki.
  • CREME BRULEE 4. Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się śmietanya i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2 min.
  • CREME BRULEE 5. Krem przelać (wlewając przez sitko) do ceramicznych foremk (3 foremki o pojemności ok. 130 ml).
  • 6. Piekarnik nagrzać do 130°C. Foremki wypełnione kreme postawić na większej blaszce do pieczenia, a następnie wlać do niej wrzącą wodę (tak, aby foremki były zanurzone na 1/3 wysokości). Piec przez ok. 50 min. (czas zależy od wysokości foremek). Upieczony krem powinien być ścięty. Wyciągnć z piekarnika, wystudzić, a następnie wsadzić do lodówki do schłodzenia.
  • CREME BRULEE 7. Przed podaniem posypać dość obficie cukrem trzcinowym.
  • CREME BRULEE 8. Opalać specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą pułkę i włączyć funkcję pieczenia z góry-grill, tak aby cukier się stopił i skarmelizował tworząc łupinkę na powierzchni kremu.
  • 9. Odczekać chwilkę, aby karmel przestygnął i podawać.

Porady

Krem można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce, a następnie posypać cukrem i przypiec. Krem można aromatyzować wg uznania np. wanilią, pomarańczą, cytryną itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować