Masa serowa:
700g sera
Brzoskwinie z puszki
100g masła
5 jajek
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Niepełne ¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
Masa serowa:
300g pozostałego sera
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa
16 g cukru waniliowego
sok i skórka starta z cytryny
Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kefirowe: W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
2.Masa serowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, zmiksować na gładki mus. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką i brzoskwinie. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia.
3.Masa serowa: W połowie szklanki mleka rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlać na pozostałe gotujące się mleko. Do ugotowanego, gorącego budyniu wmieszać galaretkę w proszku. Gdy się rozpuści, a masa lekko przestygnie zmiksować z nią ser, sok i skórkę z cytryny.
4.Ciepłym kremem zalać ciasto kefirowe, na niego delikatnie nałożyć zimny sernik. Gdy masa całkowicie wystygnie ciasto polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze