Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym z kremem

4.5 (152 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smakowity serniczek z kilkoma warstwami:))

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto kefirowe:
    200g kefiru
    1/3 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    1 jajko
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody

    Masa serowa:
    700g sera
    Brzoskwinie z puszki
    100g masła
    5 jajek
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Niepełne ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Masa serowa:
    300g pozostałego sera
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    1 galaretka cytrynowa
    16 g cukru waniliowego
    sok i skórka starta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kefirowe: W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
  • 2. Masa serowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, zmiksować na gładki mus. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką i brzoskwinie. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia.
  • 3. Masa serowa: W połowie szklanki mleka rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlać na pozostałe gotujące się mleko. Do ugotowanego, gorącego budyniu wmieszać galaretkę w proszku. Gdy się rozpuści, a masa lekko przestygnie zmiksować z nią ser, sok i skórkę z cytryny.
  • 4. Ciepłym kremem zalać ciasto kefirowe, na niego delikatnie nałożyć zimny sernik. Gdy masa całkowicie wystygnie ciasto polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kefir Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować