Sernik białkowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rzadko mi się zdarza, że nie chce mi się piec. Ciasto kruche miałam już ,,zarobione" wcześniej.Na dodatek miałam ser, jabłka i luźne białka do wykorzystania. I tutaj głowiłam się co by zrobić by się nie narobić:)) Wyszło przepysznie! Ciasto mimo dużej blachy zniknęło w 1 dzień:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    5 żółtek
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka jabłkowa:
    700g jabłek
    2 łyżeczki cynamonu

    Pianka sernikowo – białkowa:
    5 białek
    700g sera z wiaderka najlepiej waniliowego z Biedronki
    1 budyń waniliowy
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Szarlotka Desery

Sernik białkowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Połowę ciasta wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut, resztę zamrozić. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć wkładkę jabłkową, posypać cynamonem, wyłożyć piankę sernikową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić.
  • 2. Wkładka jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce w plasterki.
  • 3. Pianka sernikowo – białkowa: Ser zmiksować z budyniem. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i miksować do powstania lśniącej i sztywnej piany. Ser włożyć do białek delikatnie wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować