Sernik powstał na szybko z składników, które akurat miałam w domu. Jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łączy ze sobą zgrany duet - banany i orzechy :-)
Sernik bananowo-orzechowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. Połowę żelatyny zalać 4 łyżkami mleka, odstawić do napęcznienia. Do pół kilograma serka naturalnego dodać mus bananowy i dokładnie zmiksować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Dodać do masy bananowej i dokładnie zmiksować. Wylać do wyłożonej biszkoptami tortownicy.
2.Pozostałą żelatynę zalać pozostałym mlekiem i znowu odstawić do napęcznienia. Do drugiej połowy sera dodać masło orzechowe, krem czekoladowo-orzechowe oraz 2 łyżki cukru pudru. Dokładnie zmiksować. Żelatynę znowu rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Dodać do masy orzechowej, dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy na masę bananową. Schłodzić przez noc w lodówce.
Komentarze