Serniczki mango z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki za pomocą malaksera lub za pomocą wałka rozbijamy na pył – przesypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone masło – mieszamy. Blachę do muf finek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję powstałego ciasta – ciasto ugniatamy kieliszkiem lub łyżką.
Ciasto:
Mango obieramy – blendujemy, dzielimy na 2 części.
W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej ser, budyń, sok z limonki, połowę zmiksowanego mango – miksujemy wszystko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto.
Serniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je około 25 minut.
Upieczone serniczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
W międzyczasie pozostałe zmiksowane mango przelewamy do rondelka i odparowujemy z nadmiaru wody. Jeśli mango jest zbyt kwaśne możemy je lekko osłodzić, jeśli nie odstawiamy je do wystygnięcia. Granata obieramy, wyjmujemy pestki.
Na wystudzone serniczki nakładamy kleksa z odparowanego mango, dekorujemy pestkami granat i listkami mięty i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze