Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych gości i nie tylko. Smaczne, łatwe i proste w przygotowaniu, a swoim smakiem zaskoczą domowników.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
kotlety schabowe 3 szt.,
ser żółty 3 plastry,
szparagi zielone 1/2 paczki,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa do wieprzowiny do smaku,
olej do smażenia
Schabowe roladki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, jeżeli są zbyt długie przecinamy na pół.
Wkładamy do osolonej wody i gotujmy 5 - 8 minut od zagotowania się wody.
Następnie odcedzamy i studzimy.
Schabowe kotlety rozbijamy tłuczkiem na płat, oprószamy solą i pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
Na każdym kotlecie schabowym układamy plaster sera żółtego, a na ser kilka kawałków szparag.
Tak przygotowane płaty ciasno zwijamy w roladki spinając każdą wykałaczką. Roladki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy po kilka minut z każdej strony aż roladki się przyrumienią. zrumienią .
Gdy roladki już się zrumienią podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjmujemy wykałaczki.
Komentarze