Schabowe pod pierzynką ziemniaczaną

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

poezja smaku

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych kotletów schabowych
    90 gram sera żótego Gouda
    430 gram obranych ziemniaków
    2 cebule
    6 łyżek majonezu
    6 łyżek keczupu pikantnego
    Sól, pieprz kolorowy
    Czosneg ranulowany
    Mąka do panierki
    przyprawa uniwersalna
    Dekoracja:
    Krążki z ogórka
    Oczko z pomidora
    Jabłko
    Oraz
    Fasolka szparagowa z keczupem
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe pod pierzynką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowe pod pierzynką ziemniaczaną 1. Kotlety schabowe rozbić, oprószyć przyprawa uniwersalna i pieprzem. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Następnie panierować w mące i usmażyć z obu stron na lekko złoty kolor.Osączyć na ręczniku papierowym.
    Cebule pokroić w kosteczkę.
    Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wymieszać i przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu, lekko naciskając łyżką.
    Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, nie kupuję gotowców.
    Osączone kotlety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.
    Na nich ułożyć warstwę ziemniaczano- cebulową.
    Posypać serem żółtym.
    Na wierzch położyć po łyżce majonezu i keczupu.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 35 minut
    Ja podałam z fasolką szparagową ze słoika polaną keczupem.
    Przepis na nią już podałam.
    Udekorowałam ogórkiem i jabłkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować