Schab ze śliwkami w rękawie pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić....................
nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzec schab.....................
włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rekaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc...................
rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia...................
wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze