Prosty schab pieczony w rękawie

5 (186 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że schab nie jest suchy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    Sól
    Pieprz
    Kilka liści laurowych
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Suszony majeranek
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prosty schab pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Po czym natrzeć mięso solą i pieprzem oraz posypać majerankiem. Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy, wlać pół szklanki wody, zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60-80 min w 180-200 stopniach.

    Mięso powinno zarumienić się z wierzchu, w trakcie pieczenie możemy go obrócić na drugą stronę, by zarumieniło się równomiernie. Przed końcem pieczenia przeciąć ostrożnie folię, by mięso przypiekło się bardziej. Gdy schab będzie miękki, wyjąć go. Przed podaniem przecinamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek, kroimy i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować