Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że schab nie jest suchy.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Sól
Pieprz
Kilka liści laurowych
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Kilka ziarenek pieprzu
Suszony majeranek
Prosty schab pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Po czym natrzeć mięso solą i pieprzem oraz posypać majerankiem. Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy, wlać pół szklanki wody, zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60-80 min w 180-200 stopniach.
Mięso powinno zarumienić się z wierzchu, w trakcie pieczenie możemy go obrócić na drugą stronę, by zarumieniło się równomiernie. Przed końcem pieczenia przeciąć ostrożnie folię, by mięso przypiekło się bardziej. Gdy schab będzie miękki, wyjąć go. Przed podaniem przecinamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek, kroimy i polewamy sosem.
Komentarze