Schab z szynką i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyszczamy i rozcinamy na środku wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać duży, płaski płat mięsa. Lekko rozbijamy. Nacieramy mieszanką z oleju, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na płat rozłożonego schabu nakładamy plastry szynki, sera oraz suszone pomidory z zalewy. Mięso zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Spinamy wykałaczkami i wiążemy nicią.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy na dno odrobinę wody i dokładamy pokrojoną na kawałki marchewkę i pokrojonego w plastry pora. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut. Pod koniec można zdjąć przykrywkę, aby bardziej zrumienić mięso.
Komentarze