Schab z orzechami i śliwką

4.48 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zamiast zwykłego schabowego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    200g suszonych lub wędzonych śliwek
    50 – 70g orzechów włoskich
    5 dag masła
    Mielony kminek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z orzechami i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Śliwki moczyć 1 godzinie w wodzie lub czerwonym winie, orzechy posiekać
    Schab: Umyty i osuszony schab oprószyć solą, pieprzem i kminkiem. Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut. Mięso wyjąć, ponownie delikatnie posolić i posypać pieprzem. Ostrym nożem zrobić dziurę w schabie i nadziać farszem. Owinąć mięso bawełnianą nicią, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać wiórkami masła i piec w piekarniku ok. 90minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewając mięso powstałym podczas pieczenia sosem.

Porady

Podawać jako zimną przystawkę lub jako mięso do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować