To mięso robi się szybko, nie jest pracochłonne, ale za to wykwintne. U mnie w domu nie ma świąt bez schabu z orzechami. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
80 dag schabu bez kości
olej
szklanka bulionu
40 dag cebuli
po 5 dag rodzynek i orzechów włoskich
dowolna mieszanka ziół do mięs
liść laurowy
zmielone ziele angielskie
pieprz
sól
Schab z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie umyty i osuszony ręcznikiem kuchennym schab obwiązujemy nicią kuchenną. Następnie nacieramy solą, obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i oprószamy przyprawami. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C ok. godziny. W trakcie pieczenia
mięso polewamy bulionem, aby było soczyste.
2.Cebule obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondla i dodajemy rodzynki, orzechy, olej i dusimy na małym ogniu.
3.Na 20 minut przed końcem pieczenia obkładamy schab cebulą z orzechami i rodzynkami i dopiekamy. Zdejmujemy nitkę, kroimy w plastry i dekorujemy
rodzynkami i orzechami z cebulą.
Komentarze