Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób

W zamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg ładnego schabu bez koś
    3-4 pęta białej, surowej kiełbasy
    6 plasterków boczku
    1 jajko
    ok. 1 łyżki bułki tartej
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki suszonego majeranku
    olej do smażenia
    sznurek
    dodatkowo:
    1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku
    garść fiołkówgarść stokrotekwinegret
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab faszerowany białą kiełbasą 1. Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • schab faszerowany białą kiełbasą 2. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • schab faszerowany białą kiełbasą 3. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15 minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco.
  • schab faszerowany białą kiełbasą 4. Ja swój już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam winegretem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować