Schab z anansem, cebulą i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak słodko kwaśny rzadko gości na moim stole, ale po tym schabie mam ochotę na więcej. Danie lekkie i orzeźwiające w smaku. Propozycja cudownie współgra z wiosną. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g ryżu
    3 plastry schabu
    1 naprawdę duża cebula
    5 plastrów ananasa z puszki
    1/3 szklanki zalewy z ananasa w puszce
    3 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z anansem, cebulą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab doprawić solą i pieprzem (dość mocno), rozbić i odstawić.
  • 2. Ryż wsypać do garnka, lekko posolić, zalać podwójną do objętości ryżu objętością wody i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach zredukować moc grzania do minimum i pozostawić pod przykryciem.
  • 3. Schab obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 4. Cebulę pokroić w cienkie piórka, doprawić solą, pieprzem, łyżeczka tymianku i wrzucić do schabu. Dodać łyżeczkę brązowego cukru i smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i miejscami przyrumieni. Dodać zalewę z ananasa, ketchup i pół szklaneczki przegotowanej wody. Całość doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut.
  • 5. Ananasa pokroić na drobne kawałki i dodać do schabu. Całość dusić jeszcze przez 10-15 minut. Podawać z ryżem. Polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować