Schab w piwie jabłkowym

4.5 (183 ocen)

  • Łatwy

Jabłkowa nuta doskonale podkreśla i dodaje oryginalnego aromatu schabowi, który dzięki duszeniu jest miękki i niezwykle soczysty.

  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 400 gramów
    - cebula: 4 sztuki
    - piwo jabłkowe typu Reed's lub Cider: 400 mililitrów
    - woda: 100 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Schab w piwie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab duszony w piwie jabłkowym 1. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni z oliwą na małym ogniu około 8 minut aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z gazu. Schab kroimy w 1,5cm paski na 3cm długości. Oprószamy w mące, w garnku na oliwie na małym gazie podsmażamy mięso około 4 minuty, następnie zalewamy je piwem i wodą. Dobrze mieszamy (ważne żeby usunąć z dna przysmażoną mąkę). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, sól i pieprz do smaku. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 40 minut. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy mięso jest miękkie możemy zdjąć przykrywkę i zredukować sos jeżeli będzie za płynny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Schab Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować