Schab w piwie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni z oliwą na małym ogniu około 8 minut aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z gazu. Schab kroimy w 1,5cm paski na 3cm długości. Oprószamy w mące, w garnku na oliwie na małym gazie podsmażamy mięso około 4 minuty, następnie zalewamy je piwem i wodą. Dobrze mieszamy (ważne żeby usunąć z dna przysmażoną mąkę). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, sól i pieprz do smaku. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 40 minut. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy mięso jest miękkie możemy zdjąć przykrywkę i zredukować sos jeżeli będzie za płynny.
Komentarze