Ten duszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem.
40 min
Składniki:
Mięso
• 4 plastry schabu
• sól, pieprz,
• ostra i słodka papryka
• 2 łyżki mąki
• olej do smażenia
Sos
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 30 dkg pieczarek
• 1 duże jabłko
• 1 łyżeczka tymianku, szałwii i oregano
• sól, pieprz do smaku
• 150 ml soku jabłkowego
• 1 mały kubek śmietany
• 3 łyżki oleju
Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju.
• Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
• Pieczarki pokroić na dość grube kawałki, jabłko w kostkę.
• Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy.
• Podlać sokiem jabłkowym.
• Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą.
• Do sosu włożyć plastry schabu, tak aby było przykryte, i dusić na słabym ogniu 20 minut.
Komentarze