Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Ten duszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem.

  • 40 min

Składniki:

  • Mięso
    • 4 plastry schabu
    • sól, pieprz,
    • ostra i słodka papryka
    • 2 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    Sos
    • 1 czerwona cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 30 dkg pieczarek
    • 1 duże jabłko
    • 1 łyżeczka tymianku, szałwii i oregano
    • sól, pieprz do smaku
    • 150 ml soku jabłkowego
    • 1 mały kubek śmietany
    • 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju.
    • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
    • Pieczarki pokroić na dość grube kawałki, jabłko w kostkę.
    • Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy.
    • Podlać sokiem jabłkowym.
    • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą.
    • Do sosu włożyć plastry schabu, tak aby było przykryte, i dusić na słabym ogniu 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pieczarki Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować