Schab w galarecie faszerowany masą jajeczną

  • wyświetlono: 3077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedna z naszych ulubionych galaretek imprezowych.

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- schab środkowy: 1 kilogram
- sól i pieprz: 1 szczypta
- majeranek do smaku: 1 szczypta
- czosnek do smaku ok. 2 ząbków: 2 sztuki
- jajka: 8 sztuk
- chrzan w słoiczku do smaku około: 1 łyżka
- majonez do smaku około: 2 łyżki
- natka pietruszki do smaku około: 1 łyżka
- żelatyna w zależności od ilości bulionu: 20 gramów
- przecedzony przez gazę bulion drobiowy: 1 litr
- jajka do dekoracji około: 2 sztuki
- marchewka do dekoracji około: 100 gramów
- groszek do dekoracji około: 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w galarecie faszerowany masą jajeczną

  • 1. Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc. Następnego dnia upiec pod przykryciem. Zajmie to ok. 1 godziny. Ostudzić, pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Masa ma być kleista i ostrawa z wyczuwalnym smakiem chrzanu i czosnku. Połowę plastrów posmarować masą jajeczną. Przykryć pozostałymi plastrami. Ma to wyglądać jak kanapki tyle, że ze schabu i z masa jajeczną w środku. Ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami jajek i marchewką z groszkiem. Żelatyną rozpuścić w ciepłym bulionie. Ilość bulionu zależy od wielkości półmiska. Ilość żelatyny zależy od ilości potrzebnego nam bulionu. Kiedy znamy już ilość potrzebnego bulionu, to ilość żelatyny łatwo ustalić kierując się proporcjami podanymi na jej opakowaniu. Gdy żelatyna się rozpuści, to delikatnie zalewamy przygotowane wcześniej na półmisku składniki. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latozimawiosnajesieńkonkurs_karnawał
 

Komentarze

Podobne przepisy

Grillowane szparagi w boczku

Dodane przez: Kloruś

Grillowane szparagi w boczku

Zamiast klasycznej kiełbasy czy...

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Hrabina w kuchni

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Szybka i smaczna przekąska, którą...

Grillowane roladki z śliwkami, boczkiem i cukinią

Dodane przez: Kloruś

Grillowane roladki z śliwkami, boczkiem i...

Bardzo proste w przygotowaniu danie...

Wiosenne jajka

Dodane przez: 2milutka

Wiosenne jajka

Prawdziwie wiosenne, na śniadanie,...

image-1hfl3m1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

JAJKA faszerowane koperkiem i wędzonym łososiem

Pysze i aromatyczne faszerowane...

Twarożek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Twarożek z marchweką i szczypiorkiem

Jeśłi pozostanie nam marchewka...