Schab w galarecie faszerowany masą jajeczną

  • wyświetlono: 2879 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedna z naszych ulubionych galaretek imprezowych.

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- schab środkowy: 1 kilogram
- sól i pieprz: 1 szczypta
- majeranek do smaku: 1 szczypta
- czosnek do smaku ok. 2 ząbków: 2 sztuki
- jajka: 8 sztuk
- chrzan w słoiczku do smaku około: 1 łyżka
- majonez do smaku około: 2 łyżki
- natka pietruszki do smaku około: 1 łyżka
- żelatyna w zależności od ilości bulionu: 20 gramów
- przecedzony przez gazę bulion drobiowy: 1 litr
- jajka do dekoracji około: 2 sztuki
- marchewka do dekoracji około: 100 gramów
- groszek do dekoracji około: 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w galarecie faszerowany masą jajeczną

  • 1. Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc. Następnego dnia upiec pod przykryciem. Zajmie to ok. 1 godziny. Ostudzić, pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Masa ma być kleista i ostrawa z wyczuwalnym smakiem chrzanu i czosnku. Połowę plastrów posmarować masą jajeczną. Przykryć pozostałymi plastrami. Ma to wyglądać jak kanapki tyle, że ze schabu i z masa jajeczną w środku. Ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami jajek i marchewką z groszkiem. Żelatyną rozpuścić w ciepłym bulionie. Ilość bulionu zależy od wielkości półmiska. Ilość żelatyny zależy od ilości potrzebnego nam bulionu. Kiedy znamy już ilość potrzebnego bulionu, to ilość żelatyny łatwo ustalić kierując się proporcjami podanymi na jej opakowaniu. Gdy żelatyna się rozpuści, to delikatnie zalewamy przygotowane wcześniej na półmisku składniki. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latozimawiosnajesieńkonkurs_karnawał

Komentarze

Podobne przepisy

Pingwiny z mozzarelli

Dodane przez: Smaczne_dekoracje

Pingwiny z mozzarelli

Świetna dekoracja stołu na każdą...

Żurawinowe leczo z kaczki, bakłażana i prawdziwków.

Dodane przez: Superprzepis

ŻURAWINOWE LECZO Z KACZKI, BAKŁAŻANA I PRAWDZIWKÓW

Moje jesienne skojarzenie dotyczące...

Masło rydzowe

Dodane przez: Violetka76

Masło rydzowe

Uwielbiam te grzyby, więc postanowiłam...

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

Pizzerki, czyli pizze w wersji...

image-1c804ce

Dodane przez: nikolaxxxx

Mizeria na zsiadłym mleku

na obiad w upalny dzień

pieczone cukiniowe roladki w warzywno-derowym farszem

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pieczone cukiniowe roladki z farszem warzywnym...

polecam smaczne cukiniowe roladki...