Pyszny schab zapiekany pod beszamelowo - ziołową kołderką.
Składniki:
50 dag schabu bez kości
300 g małych pieczarek
1 szkl. mleka 3,2%
15 dag sera żółtego
20 g masła
20 g mąki pszennej
ziarna kolendry
suszony tymianek
suszone oregano
sól. pieprz do smaku
olej do smażenia
Schabik pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry grubości ok.1-1,5 cm. Odkroić białe błonki. Plastry schabu natrzeć solą i pieprzem, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć lekko z obu stron.
Podsmażone plastry ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i odsmażyć tym samym oleju, który pozostał od obsmażania schabu. Pieczarki posolić i podsmażać przez ok.5 -7 minut. Pieczarki wymieszać z sosem beszamelowo-ziołowym.
3.Sos beszamelowo-ziołowy - mleko zagotować (nie przypalić !). W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do niego 20 g mąki pszennej, energicznie mieszając podsmażyć. Następnie do rondla z zasmażką wlać ciepłe mleko i mieszać aż sos zacznie gęstnieć. Dodać ok. 10 dag sera żółtego(drobn startego), wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem, roztartymi w dłoniach ziarnami kolendry, suszonym tymiankiem, oregano i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Wymieszać.. Na koniec do sosu dodać przesmażone pieczarki i po wymieszaniu wyłożyć sos na plastry schabu. Posypać pozostałym serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać na złoty kolor (do 10 min.)
Podawać na gorąco.
Komentarze