Schabik pod beszamelem

  • wyświetlono: 642 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny schab zapiekany pod beszamelowo - ziołową kołderką.

Składniki

50 dag schabu bez kości
300 g małych pieczarek
1 szkl. mleka 3,2%
15 dag sera żółtego
20 g masła
20 g mąki pszennej
ziarna kolendry
suszony tymianek
suszone oregano
sól. pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Schabik pod beszamelem

  • 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry grubości ok.1-1,5 cm. Odkroić białe błonki. Plastry schabu natrzeć solą i pieprzem, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć lekko z obu stron.
    Podsmażone plastry ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i odsmażyć tym samym oleju, który pozostał od obsmażania schabu. Pieczarki posolić i podsmażać przez ok.5 -7 minut. Pieczarki wymieszać z sosem beszamelowo-ziołowym.
  • 3. Sos beszamelowo-ziołowy - mleko zagotować (nie przypalić !). W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do niego 20 g mąki pszennej, energicznie mieszając podsmażyć. Następnie do rondla z zasmażką wlać ciepłe mleko i mieszać aż sos zacznie gęstnieć. Dodać ok. 10 dag sera żółtego(drobn startego), wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem, roztartymi w dłoniach ziarnami kolendry, suszonym tymiankiem, oregano i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Wymieszać.. Na koniec do sosu dodać przesmażone pieczarki i po wymieszaniu wyłożyć sos na plastry schabu. Posypać pozostałym serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać na złoty kolor (do 10 min.)
    Podawać na gorąco.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylatymianekschabser żółtyoreganozioła prowansalskiedanie na niedzielęniedzielny obiaddanie mięsnemlekoSOS BESZAMELOWYobiad miesnymięso na obiadschab inaczejschab pod beszamelemdanie ze schabuschab w plastrachzapiekany schabsoso ziołowysos beszamelowo-ziołowyschab po pierzynkąsos z pieczarkamibeszamel z pieczarkamischab pod pieczarkamisos beszamelowy inaczej

Komentarze

Podobne przepisy

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Cukiereczek

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Bardzo sycąca i wspaniale prezentujące...

brokuły zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Klaudia0318

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły sa bardzo zdrowe :) A ta...

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

Dodane przez: Jaga85

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

To pyszny pomysł na podanie naleśników....

image-20bjb3x

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry...

Dorsz pod beszamelem

Dodane przez: Gregorhspeed

Dorsz pod beszamelem

Polecamy, polecamy! Wciągająca...

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Dodane przez: AnetaJ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE