Schabik pod beszamelem

0 (0 ocen)

Pyszny schab zapiekany pod beszamelowo - ziołową kołderką.

Składniki:

  • 50 dag schabu bez kości
    300 g małych pieczarek
    1 szkl. mleka 3,2%
    15 dag sera żółtego
    20 g masła
    20 g mąki pszennej
    ziarna kolendry
    suszony tymianek
    suszone oregano
    sól. pieprz do smaku
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabik pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry grubości ok.1-1,5 cm. Odkroić białe błonki. Plastry schabu natrzeć solą i pieprzem, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć lekko z obu stron.
    Podsmażone plastry ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i odsmażyć tym samym oleju, który pozostał od obsmażania schabu. Pieczarki posolić i podsmażać przez ok.5 -7 minut. Pieczarki wymieszać z sosem beszamelowo-ziołowym.
  • 3. Sos beszamelowo-ziołowy - mleko zagotować (nie przypalić !). W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do niego 20 g mąki pszennej, energicznie mieszając podsmażyć. Następnie do rondla z zasmażką wlać ciepłe mleko i mieszać aż sos zacznie gęstnieć. Dodać ok. 10 dag sera żółtego(drobn startego), wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem, roztartymi w dłoniach ziarnami kolendry, suszonym tymiankiem, oregano i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Wymieszać.. Na koniec do sosu dodać przesmażone pieczarki i po wymieszaniu wyłożyć sos na plastry schabu. Posypać pozostałym serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać na złoty kolor (do 10 min.)
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować