Schab po prowansalsku z sosem beszamel

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

przepis na niedzielny obiad

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: 6 plastrów schabu lub piersi z kurczaka, zioła prowansalskie, vegeta, mąka, 2 jajka, bułka tarta, starty ser żółty.
    SOS BESZAMEL: Łyżka masła, łyżka mąki, 0,5 litra bulionu, pół szklanki śmietany 12%, 2 żółtka, sól. pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Schab pieczony

Schab po prowansalsku z sosem beszamel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu lub piersi rozbić, oprószyć vegetą i ziołami. Jajka rozkłócić z solą w osobnym talerzyku, ser zetrzeć na drobnym tarku i wymieszać z bułką tartą na osobnym talerzu. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce z serem. Smażyć na oleju w patelni.
    Masło roztopić na małej patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszać przez chwilkę. Dodać bulion i zagotować, następnie wlać śmietane. Żółtka rozkłócić z odrobiną wody i wlać do sosu. Gotować do zgęstnienia, doprawić do smaku solą i kwaskiem lub sokiem cytrynowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować