Placek wiśniowy

4.4 (10 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Połączenie kakao z wiśniami rewelacja.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placek kakaowy: 8 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cynamonu, 2 łyżki kakao.
    Placek orzechowy do środka: 5 białek, 150g orzechów włoskich grubo zmielonych, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka bułki tartej
    Masa: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, kieliszek spirytusu, 1 margaryna, opakowanie kremu czekoladowego do tortów lub 2 łyżki kakao, herbata do nasączenia placków.
    Glazura: słoik wiśni drylowanych, galaretka wiśniowa, łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.4 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z wiśniami

Placek wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao i cynamonem. Wylać do formy i upiec. Przekroić na 2 placki
    Zrobić placek orzechowy białka ubić z cukrem dodac resztę składników. Piec 20 minut
    Budynie ugotować na mleku z cukrem. Ostudzić. Utrzeć margarynę dodać budyń i krem w proszku lub kakao na końcu spirytus. Przełożyć placki.
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki soku z wiśni. Gdy zacznie tężeć dodać wiśnie i tężejącą masę wylać na placek. Wstawić do lodówki.

Porady

Zamiast wiśni można dać maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować