Schab pieczony z papryką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Soczysty, mięciutki, pełen aromatu schab pieczony z bardzo pysznym sosem. Doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1,5-2kg schabu
    5 ząbków czosnku
    2 czerwone papryki
    1 papryczka chilli (opcjonalnie)
    1 cebula
    1 łyżka musztardy miodowej
    1 szklanka bulionu
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. W mięsie zrobić kieszeń.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Mięso natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
    Papryki i chili oczyścić z pestek. Opłukać, osuszyć. Półtorej papryki pociąć w grubsze paski, wymieszać z posiekaną papryczką chili, włożyć do wyciętej w mięsie kieszeni.
    Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na 90 minut.
    Cebulę posiekać, pozostałą paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować oliwą (2-3 łyżki) połączoną z musztardą i posypać papryką i cebulą.
    Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Musztarda Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować