Schab pieczony w mleku z smażoną marchewką

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Bardzo wykwintne danie, wymaga dużo czasu ale za to jak smakuje:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 litr mleka 3,2%
    kilka ząbków czosnku
    sól
    Marchewka duszona z cebulką:
    40 dag marchewki
    1 średniej wielkości cebula
    1 łyżka stołowa margaryny
    mały pęczek zielonej pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony w mleku z smażoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć solą i odstawić na około godzinę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Zagotować mleko. Schab ułożyć w brytfance lub szkle żaroodpornym, obłóż czosnkiem i zalać gorącym mlekiem. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec schab przez godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka.
  • 2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i dusić na margarynie, na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie posolić i dusić jeszcze kilka minut.

Porady

Schab można także przyprawić dla smaku pieprzem i majerankiem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować