Schab gajowego w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie. Mięso zdrowsze, bo gotowane, pachnące jałowcem. Sos ostry, ale złamany miodem. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,2 kg schabu
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżeczka nasion jałowca
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    łyżka soli

    3 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki wywaru
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    łyżka miodu
    sól do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Sos musztardowy Dodatki

Schab gajowego w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalać wody, dodać przyprawy i obrane, czyste warzywa. Gotować kilka minut. Następnie włożyć do garnka oczyszczone, umyte mięso. Gotować ok. 1 godziny 15 min. ( 1 kg = 1 godzina ) na bardzo wolnym ogniu. Mięso wyjąć i pozostawić żeby odpoczęło. Wywar przecedzić. Warzywa usunąć.
    Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Smażyć, mieszać aż mąka się zrumieni. Stopniowo dodawać wywar i mieszać. Sos zgęstnieje. Dodać musztardę sarepską i dużą łyżkę miodu oraz sól do smaku.
    Schab pokroić w plastry i włożyć na patelnię, do sosu. Mięso przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki i podawać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować