Plastry schabu duszone w cebuli z suszonymi prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Soczyste plastry schabu zanurzone w aromatycznym sosie cebulowym.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego, środkowego
    8 średnich cebul
    5 suszonych prawdziwków
    100 g masła
    mąka typ 00 do obtoczenia mięsa
    sól morska
    pieprz czarny
    liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    sos worcestershire

    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plastry schabu duszone w cebuli z suszonymi prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso kroimy w plastry. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w pióra.

    Plastry mięsa posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
  • schab 2. Plastry schabu obsmażamy na rozgrzanym maśle, z obu stron na lekko rumiany kolor.
  • schab 3. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone prawdziwki. Mieszamy. Chwilę dusimy do zeszklenia się cebuli. Wlewamy około 125 ml gorącej wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem worcestershire.

    Uduszone mięso posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Porady

Do obtoczenia plastrów mięsa polecam włoską mąkę typ 00, gdyż ładnie przylega do mięsa. Mięso ładnie się przyrumienia, a sos jest delikatny, aksamitny i naturalnie zawiesisty. Podczas podsmażania mięsa na maśle należy uważać, aby go nie przypalać. Masło jednak może się lekko przyrumienić nabierze wtedy orzechowego smaku, który idealnie komponuje się z cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować