Sarna i dzik w słoiku

3.4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg szynki z sarniny
    1,5 kg boczku z dzika
    6 dag soli morskiej
    20 g suszonego czosnku
    3 łyżki majeranku
    20 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
    łyżeczka ostrej papryki w płatkach
    3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    łyżeczka estragonu
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sarna i dzik w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konserwa 1. Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.
  • konserwa 2. Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.
    Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.
  • konserwy 3. Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut.
    Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
    Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski ,sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować