Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg szynki z sarniny
1,5 kg boczku z dzika
6 dag soli morskiej
20 g suszonego czosnku
3 łyżki majeranku
20 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżeczka ostrej papryki w płatkach
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka estragonu
Sarna i dzik w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.
2.Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.
Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.
3.Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut.
Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski ,sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.
Komentarze