Sałatka ze szparagami, pomidorem i jajkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taką sałatkę można podać w ciepły letni dzień na obiad lub na kolację. Jest lekka, ale sycąca, doskonała w smaku. Warto ją przygotować, póki trwa sezon na szparagi.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 garść mieszanki sałat
    1/2 pęczka zielonych szparagów (ok. 250 g)
    2 średnie pomidory
    2 jajka
    1 garść startego sera cheddar
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka majonezu
    2 łyżeczki octu winnego
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
    gałązki koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Dressing

Sałatka ze szparagami, pomidorem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Szparagi myjemy, obłamujemy zdrewniałe końcówki, łodygi kroimy w ukośne grube plasterki, główki pozostawiamy w całości, lub (większe) przekrawamy wzdłuż na połowy. Gotujemy na parze 4 minuty, studzimy.
  • 2. Oliwę, miód, majonez, ocet winny i sól umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i roztrzepujemy na gładką emulsję.
  • 3. Na dnie dwóch salaterek rozkładamy kawałki sałaty, skrapiamy odrobiną sosu. Na sałacie układamy pokrojone w kostkę pomidory, które również skrapiamy sosem. Pomidory posypujemy tartym serem i na wierzchu rozkładamy szparagi, skrapiamy sosem, na szparagach układamy grube plastry jajek, polewamy resztą sosu i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Porcje sałatki dekorujemy główkami szparagów i gałązkami koperku.

Porady

Sałatkę można przygotować na jednym półmisku i podając dzielić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Sałata Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować