Sałatka ze szparagami, papryką i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W sam raz na przekąskę między posiłkami chrupiąca, smaczna sałatka.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 jajka
    pół pęczka szparagów zielonych (250g)
    pół papryki żółtej i pomarańczowej
    200g pomidorków koktajlowych
    sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka białego octu winnego
    1 mały ząbek czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka ze szparagami, papryką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, główkami do góry, ok.3-4 minut. Osączyć z wody, ostudzić, przekroić na pół.
  • 2. Jajka ugotować na miękko, obrać, pokroić na ćwiartki. Papryki umyć, pozbawić pestek, pokroić w paski. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie warzywa dowolnie poukładać na talerzu.
  • 3. Sos winegret: przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z posiekanym koperkiem, oliwą miodem, octem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka Pomidorki koktajlowe Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować