Pizza ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi i gotujemy je przez 90s. Wykładamy je od razu do zimnej wody. Po 30s szparagi wyjmujemy z wody i zostawiamy do osuszenia.
Wędzony boczek kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w plasterki.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i cukier. Następnie wkruszamy drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 10 minut (im dłużej tym lepiej).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duże koło. Ciasto układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je ponownie na kilka minut do podrośnięcia - przykrywamy je ściereczką.
Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i promieniście układamy szparagi. Pomiędzy szparagi wkładamy plasterki boczku. Zostawiamy na środku miejsce na jajko.
Piekarnik nagrzewamy do 240-250 stopni. Pizzę pieczemy około 12 minut. 4 minuty przed końcem pieczenia pizzę wyjmujemy i na środek wbijamy jajko oraz wykładamy plastry mozzarelli.
Życzę smacznego
Komentarze