Sałatka z tuńczykiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oryginalna przekąską podana w bardzo efektowny sposób – pomysł mojej siostry Madzi : ) Dwa dobrze dojrzałe awokado przecinamy na pół i pozbywamy się pestki, następnie bardzo delikatnie wydrążamy cały środek (najlepiej do tego użyć specjalnej łyżki do wydrążania owoców). Połówki awokado pozostawiamy do faszerowania, a wnętrze bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odciskamy z zalewy i w palcach go nieco rozdrabniamy – przekładamy do miski razem z pokrojonym awokado.
2.Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników razem z bardzo drobno pokrojoną cebulką. Dodajemy majonez, pieprz oraz sól do smaku i całość bardzo dokładnie mieszamy. Do wydrążonych połówek awokado nakładamy równomierną ilość farszu, układamy na półmisku i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Sałatki wychodzi na tyle dużo, że pozostały farsz który się już nie zmieścił przełożyłam do miseczki i również podałam na stół. Sałatka ma oryginalny smak – jest wspaniała! Tak przygotowaną sałatkę z awokado podajemy razem z pieczywem maca – idealnie się komponuje.
Porady
Wybierajmy jak najbardziej dojrzałe awokado, znacznie łatwiej je wydrążyć i są lepsze w smaku
Komentarze