Sałatka z tuńczykiem i awokado

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na urodzinowym przyjęciu nie może zabraknąć smacznych przekąsek - zwłaszcza tak oryginalnych i niebanalnych :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 sztuki awokado
    2 jajka
    0,5 cebuli
    1-2 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka z tuńczykiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oryginalna przekąską podana w bardzo efektowny sposób – pomysł mojej siostry Madzi : ) Dwa dobrze dojrzałe awokado przecinamy na pół i pozbywamy się pestki, następnie bardzo delikatnie wydrążamy cały środek (najlepiej do tego użyć specjalnej łyżki do wydrążania owoców). Połówki awokado pozostawiamy do faszerowania, a wnętrze bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odciskamy z zalewy i w palcach go nieco rozdrabniamy – przekładamy do miski razem z pokrojonym awokado.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników razem z bardzo drobno pokrojoną cebulką. Dodajemy majonez, pieprz oraz sól do smaku i całość bardzo dokładnie mieszamy. Do wydrążonych połówek awokado nakładamy równomierną ilość farszu, układamy na półmisku i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Sałatki wychodzi na tyle dużo, że pozostały farsz który się już nie zmieścił przełożyłam do miseczki i również podałam na stół. Sałatka ma oryginalny smak – jest wspaniała! Tak przygotowaną sałatkę z awokado podajemy razem z pieczywem maca – idealnie się komponuje.

Porady

Wybierajmy jak najbardziej dojrzałe awokado, znacznie łatwiej je wydrążyć i są lepsze w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować