Lekka, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka. Idealna do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, a także na kolację. Wspaniale prezentuje się podana w ozdobnych kieliszkach.
Składniki:
• 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym,
• 1 awokado,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• Pół czerwonej cebuli,
• 2 jajka,
• 1 łyżka majonezu,
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
• Sól,
• pieprz
Sałatka z tuńczykiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kroimy je w kawałki. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki sałatki możemy także ułożyć warstwowo w ozdobnych kieliszkach czy szklankach – serwując gościom porcje.
Komentarze