Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka, w której słodki smak brzoskwini i marchewki przeplata się ze słoną fetą i chrupiącymi upieczonymi ziemniaczkami. Całość dopełnia lekki miętowy sos na bazie jogurtu naturalnego.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1) 4 ziemniaki
2) marchewka
3) pół małej cukinii
4) 2 brzoskwinie
5) 150 g sera feta
6) garść listków szczawiu sałatkowego lub rukoli
7) 200 ml jogurtu greckiego
8) kilka listków mięty
9) sól, pieprz czarny
10) przyprawa do ziemniaków
11) olej
12) kilka kropli soku z cytryny
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, brzoskwinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i posypujemy solą i przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg, żeby ziemniaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę.
2.Marchewkę i cukinię kroimy przy pomocy obieraczki na cienkie paseczki, a następnie podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem przez około 2 minuty.
3.Fetę kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na plasterki. Opcjonalnie możemy je podsmażyć na patelni grillowej.
4.Przygotowujemy sos: Listki mięty siekamy i dodajemy do jogurtu greckiego. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5.Na talerzu układamy paseczki marchewki i cukinii, następnie upieczone ziemniaczki, fetę oraz plasterki brzoskwini. Na wierzch posypujemy listkami szczawiu sałatkowego lub rukoli. Tak przygotowana sałatkę podajemy z sosem jogurtowym.
Komentarze