Sałatka z pieczonego buraka

4.49 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i smaczna propozycja podania buraka. Idealna jako dodatek do obiadu lub na spotkanie z przyjaciółmi.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4-5 buraków
    - opakowanie rukoli (lub pół na pół z roszponką)
    - 150 g sera sałatkowo-kanapkowego (np. favita)
    - garść migdałów w płatkach (można pominąć)
    - sos balsamiczny
    - oliwa z oliwek
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z pieczonego buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, natrzeć oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Każdego buraka zawinąć w osobną folię aluminiową i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200°. Piec do momentu kiedy będą miękkie (jeśli bez problemu wbijemy w nie wykałaczkę). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
  • 2. Do miski wsypać umytą i osuszoną rukolę. Skropić ją oliwą z oliwek. Na niej ułożyć plasterki buraków, następnie pokrojony ser i posypać płatkami migdałów. Całość oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polać sosem balsamicznym.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Migdały Rukola Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować