Bardzo prosta i smaczna propozycja podania buraka. Idealna jako dodatek do obiadu lub na spotkanie z przyjaciółmi.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 4-5 buraków
- opakowanie rukoli (lub pół na pół z roszponką)
- 150 g sera sałatkowo-kanapkowego (np. favita)
- garść migdałów w płatkach (można pominąć)
- sos balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sałatka z pieczonego buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, natrzeć oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Każdego buraka zawinąć w osobną folię aluminiową i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200°. Piec do momentu kiedy będą miękkie (jeśli bez problemu wbijemy w nie wykałaczkę). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
2.Do miski wsypać umytą i osuszoną rukolę. Skropić ją oliwą z oliwek. Na niej ułożyć plasterki buraków, następnie pokrojony ser i posypać płatkami migdałów. Całość oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polać sosem balsamicznym.
Komentarze