sałatka z obieranych ogórków kapusty i papryki na zimę

4.5 (175 ocen)

ekspresowa sałatka do obiadu i kanapki

Składniki:

  • 4 kg obranych i pokrojonych w plasterki ogórków ( kroić grubiej niż na mizerię)
    1 duża marchew starta na tartce jarzynowej
    2 czerwone papryki pokrojone w słupki
    1 mała kapusta lub 1/2 dużej drobno posiekana
    1 kg cebuli pokrojonej w piórka
    5 ząbków czosnku
    ziele angielskie
    liście laurowe

    zalewa:
    1 szkl octu 10%
    1/2 szkl oleju
    2 łyzki cukru
    1 szkl wody
    1 łyżka soli
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z obieranych ogórków kapusty i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zalewę zagotować i wystudzić pod przykryciem.

    kapustę, cebulę, paprykę i marchew posolić i nieco ścisnąć, dodać ogórki i odstawić na 4-5 godz lub na noc aż puści sok. następnie odcisnąć- pozbywamy się goryczki dodać drobno pokrojony czosnek i zalać zalewą,dobrze wymieszać i odstawić na 10 min. po tym czasie nakładać do wyparzonych słoików , dodajemy po 1 ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym do każdego słoika, wycieramy gwint i zakręcamy nowymi pokrywkami.
    pasteryzować do 15 min. zimne słoiki ustawiać w spiżarce.
    smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować