4 kg obranych i pokrojonych w plasterki ogórków ( kroić grubiej niż na mizerię)
1 duża marchew starta na tartce jarzynowej
2 czerwone papryki pokrojone w słupki
1 mała kapusta lub 1/2 dużej drobno posiekana
1 kg cebuli pokrojonej w piórka
5 ząbków czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
zalewa:
1 szkl octu 10%
1/2 szkl oleju
2 łyzki cukru
1 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz do smaku
Sałatka z obieranych ogórków kapusty i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zalewę zagotować i wystudzić pod przykryciem.
kapustę, cebulę, paprykę i marchew posolić i nieco ścisnąć, dodać ogórki i odstawić na 4-5 godz lub na noc aż puści sok. następnie odcisnąć- pozbywamy się goryczki dodać drobno pokrojony czosnek i zalać zalewą,dobrze wymieszać i odstawić na 10 min. po tym czasie nakładać do wyparzonych słoików , dodajemy po 1 ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym do każdego słoika, wycieramy gwint i zakręcamy nowymi pokrywkami.
pasteryzować do 15 min. zimne słoiki ustawiać w spiżarce.
smacznego :)
Komentarze