Składniki są proste i powszechnie dostępne. Dodatkowo generalnie większość z nas je lubi. Całość dopełnia lekko słodki sos. Sałatka jest sycąca, zdrowa i niedroga.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie mixu sałat ze szpinakiem
- puszka kukurydzy
- ogórek szklarniowy
- około 200 g sera typu feta
- pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami)
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić przyprawami i oliwą lub olejem. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelce, aż się zarumieni. Upieczonego kurczaka pozostawić do wystudzenia. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę pieczywo.
2.Ogórka pokroić na plasterki, kukurydzę odcedzić, a ser pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce ułożyć całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypać serem.
3.W słoiku umieścić wszystkie składniki na sos, zakręcić i potrząsnąć nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą.
4.Sałatkę polać sosem i posypać grzankami bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze