Sałatka z kurczaka podana w ananasowych miseczkach idealna na piknik.Tropikalne nuty smakowe dodają jej lekkości.Apetyczna,pyszna i trafia w gusta większości gości;-)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ananas świeży: 2 sztuki
- pierś z kurczaka podwójna: 1 sztuka
- ryż basmati w saszetkach: 2 sztuki
- marchew słupki (mrożona marchew słupki): 100 gramów
- papryka czerwona: 1 sztuka
- przyprawa curry: 2 szczypty
- imbir mały kawałek (0.5 kciuka): 1 łyżeczka
- sól,pieprz i cukier: 2 szczypty
- limonka: 1 sztuka
- czosnek (ząbki): 2 ząbki
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- ziarna sezamu do posypania: 4 łyżeczki
- daktyle: 8 sztuk
Sałatka z kurczaka w ananasowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasy przekroić na połowy i wydrążyć.Ryż ugotować w osolonej wodzie (według przepisu umieszczonego na opakowaniu).Odstawić.Paprykę pokroić w paski.Limonkę przeciąć na pół, z połowy wycisnąć sok.Drugą połowę pokroić na 4 cząstki.Imbir obrać,zetrzeć na tarce.
2.Kurczaka umyć,pokroić w dużą kostkę, doprawić solą,pieprzem,cukrem i przyprawą curry oraz imbirem.Polać sokiem z limonki,doprawić czosnkiem przeciśnietym przez praskę,wymieszać.Usmażyć na oleju.Pod koniec smażenia wrzucić na patelnię paprykę i marchew,smażyć jeszcze około 10 minut.Przestudzić.
3.W dużej misce wymieszać usmażone składniki wraz z ryżem,daktylami i ananasem pokrojonym w kostkę.Doprawić do smaku cukrem i curry.Sałatkę przetransportować na piknik schłodzoną.Wydrążone połówki ananasa wykorzystać jako miseczki.Sałatkę przełożyć do ananasowych miseczek bezpośrednio przed podaniem.Posypać ziarnem sezamowym,udekorować cząstkami limonki.
Komentarze